Кутак за родитеље

Заједно сачувајмо здравље деце у колективу

 

Поштовани родитељи,

Правила која су пред вама осмишљена су како би се неговало здраво окружење и како би се чувало, како здравље вашег, тако и здравље остале деце која бораве у колективу.

  • Уколико се при пријему посумња или примети, на основу видљивих делова коже и слузокоже, почетак болести, дете се неће примити и саветоваће се родитељу да дете одведе лекару. (У складу са Правилником о ближим условима и начину остваривања превентивно-здравствене заштите деце у предшколској установи)
  • Када дете добије повишену температуру у вртићу, или се посумња на почетак болести сестра на превентиви или васпитач, позива родитеља да дође и преузме дете. Зато је потребно да васпитач или сестра на превентиви имају ваше доступне бројеве телефона.
  • Ако је дете у току ноћи или претходног дана имало повишену температуру, надражајни кашаљ, ретке или учестале столице, повраћање, осип, кашаљ, отежано дисање или друге здравствене тегобе, дете не треба да буде у колективу, остављате га код куће и водите лекару на преглед. Омогућите детету да се излечи у потпуности и тек након тога га, са потврдом лекара, доведите у групу.
  • Дете са инфекцијом слузокоже уста ( херпес, афта...) и очију ( коњуктивитис ) такође не доводите у колектив.
  • Дете на терапији антибиотицима остаје код куће онолико дана колико је одредио педијатар и враћа се у колектив са потврдом педијатра.
  • Када дете изостане из групе, родитељ обавештава васпитача о разлозима, а приликом доласка детета у ПУ доноси оправдање од педијатра. У складу са Стручно-методолошким упутством за спровођење Уредбе о Националном програму здравствене заштите жена, деце и омладине, родитељи доносе Упут за предшколску установу:

-          приликом првог упућивања у ПУ

-          после сваке прележане болести

-          после сваког одсуства дужег од пет радних дана

-          приликом одласка детета на летовање и зимовање

             У складу са истим упутством, ако се код детета које похађа ПУ утврди да болује од заразне болести, родитељ је у обавези да обавести ПУ.

  • Поштујући добробит детета, родитељ, односно, старатељ приликом уписа детета у ПУ, информише медицинску сестру на превентивној здравственој заштити о здравственом стању и специфичним потребама и здравственим ризицима детета, и то:

-          У случају када постоји преосетљивост детета на лек, намирницу, готову храну, убод инсекта и сл., родитељ информише о томе медицинску сестру на ПЗЗ, и потом доставља мишљење педијатра о неопходном хигијенско-дијететском режиму у току боравка детета у предшколској установи;

-          Код детета са хроничном незаразном болести, због које може у току боравка у ПУ доћи до погоршања здравственог стања, родитељ медицинској сестри доставља стручно мишљење и упутства изабраног педијатра о мерама које треба спровести у току боравка у ПУ.

  • У случају појаве вашљивости косматог дела главе, медицинска сестра на пословима ПЗЗ обавештава родитеља и изолује дете из групе до доласка родитеља. Након спроведених мера према упутству педијатра, родитељ доставља потврду изабраног педијатра да дете може да борави у колективу.
  • Молим Вас да поведете рачуна о личној хигијени детета (чиста коса и кожа, уредно подрезани нокти, чиста собна обућа, чиста гардероба… ), јер је хигијена кад си чист, а хигијена је пола здарвља.

 

С поштовањем,

Служба превентивно-здравствене заштите ПУ „Лане“

 

 

Полазак у школу

Једна од великих прекретница у животу детета, па и целе дететове породице је полазак у школу. Овај догађај прате узбуђење, радост, страх, понос...

Жеља сваког родитеља је да се дете добро уклопи у нову средину, да заволи школу, другове, учитељицу или учитеља, али и да стекне радне навике, научи да прихвата обавезе и буде добар ђак. Ви као родитељи бринете хоће ли дете у томе успети, али се питате и шта је то што ви можете да учините и помогнете му да се што боље снађе у новој улози.

Важно је, зато, да дате све од себе како би полазак у школу био, не само ВАЖАН, већ и РАДОСТАН ДОГАЂАЈ!

Дете ће с радошћу очекивати полазак у школу ако је за ту промену правилно припремљено!

...зато предстојећи период искористите за непосредну припрему и своје најбоље време посветите детету и његовом оснаживању за предстојеће школске изазове..

 

Ево неколико предлога како да лето које је пред вама најбоље искористите:

 

vОмогућите детету да доживи разноврсна искуства и да задовољи различита интересовања, тиме подстичете пре свега интелектуални развој и негујете радозналост!

vПодстичите дете да прича о догађајима, осећањима и расположењима, јер ће тако развијати богат и садржајан говор, способност комуникације, емоционалну зрелост и самопоуздање

vЕкспериментишите и истражујте са дететом, омогућите му да износи своје претпоставке и закључке, греши и исправља грешке, тако ће развијати мишљење и стицати сигурност

vПомозите детету да се физички додатно оснажи, да може без тешкоћа да пређе пут од куће до школе и да на леђима носи тешку ђачку торбу. То ћете успети уколико му омогућите да помаже у кућним пословима, уживате у заједничким спортским активностима и шетњи, али и ако подстичете дететову одговорност тако да само пакује, носи и брине се за своје ствари током излета, путовања, шетњи и сл..

vХрабрите дете да се игра разним природним и неструктуираним материјалима, јер ће кроз игру са шкољкама, каменчићима, шишаркама, канапима, флашама и празним кутијама да се припрема за математику, кроз развијање маште, класификацију, серијацију, упоређивање и тд.

vПричајте детету ошколи стрпљиво и са љубављу, уз хумор и позитивне успомене и покушајте приказати школу онаквом каква заиста јесте: у школи ће имати много другова са којима ће се играти, али у школи ће се и учити, и никако не застрашујте дете школом у стилу “...видећеш ти, када учитељ...“, „чекај само да пођеш у школу...“

vУсталите ритам за оброке, одлазак у кревет и устајање

vПодржите редовност и самосталнот у погледу хигијенских навика и у дететовој свакодневној бризи о себи

vОмогућите детету да путује, да се дружи, да контактира са вршњацима

Драги родитељи искористите лето које је пред вама да проведете што више времена са вашим будућим прваком, окружите га љубављу и пажњом, изграђујте међусобно поверење, храбрите га и подржавајте стрпљиво и са разумевањем.

На овај начин допринећете његовом сазревању, помоћи ћете детету да стекне сигурност и самопоуздање, а уз њих се сви изазови савладавају боље и успешније!

Све најбоље у школском животу жели вам колектив ПУ „Лане“

 

Текст приредиле психолог и педагог ПУ „Лане“ Алексинац

КАКО ВАСПИТАЊЕМ ПРЕДУПРЕДИТИ ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ

Када чујемо да неко говори о вршњачком насиљу , обично помислимо да је то нешто што се догађа неком другом, да тога има само у филмовима или да су наша деца сувише мала и да нема потребе бринути о томе.

Научна истраживања показују да је агресивност део људске природе али да у великој мери од начина васпитања зависи да ли ће се она развити. Већ у првој години живота деца показују назнаке агресивног понашања – када му друго дете узме омиљену играчку или неки други предмет, спремно је да се за њу“ бори“ штипањем , ударањем, гребањем. То се дешава због тога што деца од годину – две још увек немају развијену способност саосећења, емпатију, и још увек не могу речима да искажу своја осећања. Међутим деца узраста од 3 године су способна да процене како се неко осећа због њиховог понашања. Шта све може да доведе до агресивног понашања на тако раном узрасту? На првом месту породица и односи унутар ње – свађе и развод родитеља, живот са једним родитељем, недовољна укљученост оца у живот детата, претерано гледање телевизије и сл. Агресивно понашање такође може бити последица емотивног стања детета, ако је усамљено, ако се осећа одбаченим и има страхове.

Васпитне методе родитеља које подразумевају викање на дете, ударање, претње, етикетирање, понижавање представљају „ зелено светло“ детету да је такав вид понашања легитиман. Дете временом преузима тај модел понашања од родитеља, најважнијих личности у његовом животу. Оно што такође може наудити детету јесте и васпитање које не намеће никакве границе у понашању. Атмосфера у којој је „све дозвољено“ детету, када оно нема осећај да његово понашање може код родитеља да изазове негативну реакцију тј казну, доводи до тога да дете такав начин понашања доживи као пожељан. Савремени начин живота, у коме су родитељи презаузети својим пословима, доводи до тога да деца већи део времена проводе уз телевизију и мобилни телафон. Садржаји које гледају могу да представљају прави извор агресије, зато је важно да родитељи контролишу и ограничавају садржаје које деца гледају, као и време које ће провести испред екрана.

Неоспорно је да родитељи морају да науче да препознају насилно понашање код деце и предузму све мере како се оно не би понављало. У томе им подршку могу пружити васпитачи, чији посао у првом реду подразумева васпитно деловање, у овом контексту то значи упознавање са ненасилним начинима комуникације, развијање и неговање емпатије, заједништва, пријатељства, уважавања и других вредности у међуљудским односима.

И као родитељи, морамо да радимо на развијањусоцијалних и емоционалних вештина код деце као и на усвајањуконструктивних начина решавања проблема. На тај начин моћи ћемо да створимо окружење у коме ће се деца осећати сигурно, безбедно и заштићено.

 

                                                                       Стручна педагошко – психолошка служба

                                                                                   ПУ „Лане“ Алексинац