вести

"Иза бине"

 ze02

Деца млађе вртићке групе из Мишићеве „Зелена екипа“ са васпитачицама Јованком и Биљом, посетила су 11.06.2024.године Градско позориште „Театар 91“ у Алексинцу.

Посета је организована с циљем да погледају како изгледа бина на којој наступају глумци и сазнају како је „иза бине“. Деца и одрасли у овој групи приводе крају реализацију пројекта „Кобајаги представа“, па су желели да сазнају одговоре на још нека питања.

Милена, руководилац Градског позоришта, њена сарадница Весна и Милан, директор ЦКУ, дочекали су малишане и изашли им у сусрет за сва питања и све жеље: деца су имала прилику да виде гардеробу за глумце, њихове костиме, маске и друге реквизите и да понешто пробају. Затим су изашла на бину да сагледају простор и да по жељи нешто изведу.

Добили смо послужење а затим су нас домаћини испратили, уз договор да се ова сарадња убудуће још квалитетније развија.

 Више слика погледајте ОВДЕ

 

Посета ОШ "Љупче Николић"

 LEP8

Дана 06.06.2024. године, деца из средње вртићке групе са васпитачима Маријом Д. Илић и Александром Ђорђевићем посетила су О.Ш. ,,Љупче Николић".
Присуствовали смо часу биологије код наставнице Тамаре Поповић где су деца, уз помоћ презентација које су нам припремили ученици седмог разреда, проширила своја сазнања о лептирима које смо истраживали у оквиру нашег пројекта "Лептир."
Користимо ову прилику да се захвалимо О.Ш. ,,Љупче Николић " на указаном гостопримству, јер су нас срдачно дочекали, као и на дивним поклонима које су деца добила.

 

 

Ланетов фестивал игре

FI2024-0013

Трећу годину за редом, предшколска установа „ЛАНЕ“организује „ Ланетов фестивал игре“, манифестацију која се одржава поводом обележавања Дана општине Алексинац.

Трудимо се да тема фестивала увек буде другачија, да је деци инспиративна и привлачна, а да одговара њиховом узрасту.

Све активности у којима деца учествују, организујемо као интерактивне игре, што је у складу са концепцијом Нових основа програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“. Идеја фестивала је да, осим деце која похађају вртић, учешће у овој манифестацији узму и деца која су ван система, да дођу са родитељима и придруже нам се. Такође, присуствовали су и наши драги гости: деца и одрасли из основне школе за ученике са сметњама у развоју „Смех и Суза“, из Установе за децу и младе „Христина Маркишић“ и Друштво за помоћ ментално недовољно развијеним лицима – Алексинац. Ове године, гости су нам и представници Уницеф-а, који су дошли у посету нашој ПУ.

Назив овогодишњег Ланетовог фестивала игре је “Маштаоница – у свету игре и уметности“. Желимо да се деца кроз учешће у различитим активностима упознају са могућностима и избором које им пружа наш град, везано за уметност.

Организацију ове манифестације су помогли и наши партнери: Основна музичка школа, школица глуме, културно – уметничком друштво, балетска школа, удружење ликовних уметника и Центар за културу и уметност кроз „креативну радионицу“.

Сва деца су имала могућност да се упознају са инструментима, да направе неке од њих од различитих материјала; да разгледају костиме и реквизите за глуму и опробају се као глумци; да погледају народну ношњу коју користе чланови фолклора и да заиграју са њима; да им сликари – педагози приближе уметност сликања и заједно се опробају у њој; да погледају костиме и игру грациозних балерина, а затим да заједно вежбају, а у креативној радионици да на свој дечји начин, прикажу шта би желела да имају у граду, што би био њихов простор за развој културе и уметности.

У овој манифестацији, учествуовала су деца из 9 група предшколске установе, њих око 240-оро: 6 група чија су деца у години пред полазак у школу и 3 старије вртићке групе са својим васпитачицама.

Захваљујемо се на сарадњи, пре свега Општини Алексинац, под чијим покровитељством је организована ова манифестација, затим Центру за културу и уметности у Алексинцу, Основној музичкој школи „Владимир Ђорђевић“, Удружењу ликовних уметника Алексинац, Школици глуме (млађа група), Градском културно – уметничком друштву (фолклорном друштву), Балетској школи „Пируета“ и нашој васпитачици, Снежани Милићевић, која је била за штандом креативне радионице.

Више слика погледајте у ГАЛЕРИЈИ

"Добре комшије"

20240603 130007

3. 6. 2024 год. Предшколска група "Бубице" из вртића "Гордана Брајовић - Гоца" је учествовала на манифестацији "Добре комшије" коју је организовала основна школа за ученике са сметњама у развоју "Смех и суза". Представили смо се музичко - сценским наступом уз песму "Свако дете има право". И на крају смо сви заједно, као добре комшије, певали песму "Кад би мени дали један дан".