УРЕЂЕЊЕ ДВОРИШТА И ПРОСТОРА У ВРТИЋУ

Уређење дворишта и простора у вртићу-деца, родитељи и васпитачи мешовите групе(при Академији васпитачко- медицинских струковних студија)

Деца су показала интересовање за што чешћи боравак и игре на ливади (у дворишту објекта Академије).Раније су постојале неке справе од природног материјала, али су временом иструлеле, тако да је од свега остала само љуљашка и клацкалица.

Проналазили смо начине и стварали услове заједно са децом, која су била иницијатори, да дају своје виђење простора. Представљали су га конструисањем, цртежом, идејом . . . За сваку идеју питали смо: „Како то да направимо?“, „Где да нађемо материјал?“, „ Ко то може да направи?“

Родитељи су препознали потребе деце, као и сопствене могућности. Свако је дао свој допринос. Неки од родитеља су учествовали кроз пружање савета, неки су практично реализовали идеје и то заједно са децом.

Родитељи истражују, предлажу, у породичној атмосфери разговарају са децом која сугеришу шта би волела да се у дворишту вртића нађе.

 1   2

 

 

Деца су се договарала и своје идеје дала путем цртежа.Тако је настала и мапа пројекта,тј.дечија жеља у вези изгледа дворишта.

На основу цртежа дошли смо до идеје како искористити „старе гуме“ у нашем дворишту,а на који начин палете. Акција уређења дворишта као истраживачко - игровног је почела!

Двориште уз одличну сарадњу и одазив родитеља полако добијао нови изглед. Водили смо рачуна да простор буде прилагођен за неометано кретање и подстицајан за различите активности у игри деце.

 3  4

 

 

 

Гуме ће обезбедити мини тунеле, место за седење, наслон, ограду, за провлачење, прескакање, ходање . . . а палете за симболичку игру, одмор . . .Мајстори из наше Установе дали су свој допринос.

5   6

Са родитељима и породицама деце креирали смо отворен и партнерски однос. Квалитет сарадње достигао је виши ниво оног тренутка када су родитељи почели да иницирају дешавања, а не само да прихватају предлоге.

 7  8

Уз помоћ родитеља сазнали смо за многе ресурсе које ћемо у будуће истраживати и користити са родитељима и породицама деце.

 9  10