Полазак у школу

Једна од великих прекретница у животу детета, па и целе дететове породице је полазак у школу. Овај догађај прате узбуђење, радост, страх, понос...

Жеља сваког родитеља је да се дете добро уклопи у нову средину, да заволи школу, другове, учитељицу или учитеља, али и да стекне радне навике, научи да прихвата обавезе и буде добар ђак. Ви као родитељи бринете хоће ли дете у томе успети, али се питате и шта је то што ви можете да учините и помогнете му да се што боље снађе у новој улози.

Важно је, зато, да дате све од себе како би полазак у школу био, не само ВАЖАН, већ и РАДОСТАН ДОГАЂАЈ!

Дете ће с радошћу очекивати полазак у школу ако је за ту промену правилно припремљено!

...зато предстојећи период искористите за непосредну припрему и своје најбоље време посветите детету и његовом оснаживању за предстојеће школске изазове..

 

Ево неколико предлога како да лето које је пред вама најбоље искористите:

 

vОмогућите детету да доживи разноврсна искуства и да задовољи различита интересовања, тиме подстичете пре свега интелектуални развој и негујете радозналост!

vПодстичите дете да прича о догађајима, осећањима и расположењима, јер ће тако развијати богат и садржајан говор, способност комуникације, емоционалну зрелост и самопоуздање

vЕкспериментишите и истражујте са дететом, омогућите му да износи своје претпоставке и закључке, греши и исправља грешке, тако ће развијати мишљење и стицати сигурност

vПомозите детету да се физички додатно оснажи, да може без тешкоћа да пређе пут од куће до школе и да на леђима носи тешку ђачку торбу. То ћете успети уколико му омогућите да помаже у кућним пословима, уживате у заједничким спортским активностима и шетњи, али и ако подстичете дететову одговорност тако да само пакује, носи и брине се за своје ствари током излета, путовања, шетњи и сл..

vХрабрите дете да се игра разним природним и неструктуираним материјалима, јер ће кроз игру са шкољкама, каменчићима, шишаркама, канапима, флашама и празним кутијама да се припрема за математику, кроз развијање маште, класификацију, серијацију, упоређивање и тд.

vПричајте детету ошколи стрпљиво и са љубављу, уз хумор и позитивне успомене и покушајте приказати школу онаквом каква заиста јесте: у школи ће имати много другова са којима ће се играти, али у школи ће се и учити, и никако не застрашујте дете школом у стилу “...видећеш ти, када учитељ...“, „чекај само да пођеш у школу...“

vУсталите ритам за оброке, одлазак у кревет и устајање

vПодржите редовност и самосталнот у погледу хигијенских навика и у дететовој свакодневној бризи о себи

vОмогућите детету да путује, да се дружи, да контактира са вршњацима

Драги родитељи искористите лето које је пред вама да проведете што више времена са вашим будућим прваком, окружите га љубављу и пажњом, изграђујте међусобно поверење, храбрите га и подржавајте стрпљиво и са разумевањем.

На овај начин допринећете његовом сазревању, помоћи ћете детету да стекне сигурност и самопоуздање, а уз њих се сви изазови савладавају боље и успешније!

Све најбоље у школском животу жели вам колектив ПУ „Лане“

 

Текст приредиле психолог и педагог ПУ „Лане“ Алексинац