Радионица „Здравље на уста улази“

zdravlje 5       

Често чујемо од мама, а нарочито бака, чувену изреку „Здравље на уста улази“. Са њом се слаже и медицина која правилну исхрану истиче као битан услов за раст и развој деце. Посебно се то односи на децу предшколског и школског узраста која су изложена већим менталним напорима. 

        Са циљем да медицинску терминологију и фразеологију приближе деци и њиховим родитељиима, као и да утичу на развијање здравих стила живота,  Сања Милчић (васпитачица) и Наташа Богдановић (учитељица) су у малој, сеоској школи у Бобовишту организовале едукативну радионицу под називом „Здравље на уста улази“. Радионица је реализована у два дела.zdravlje1

        У пленарном делу, предавања су одржале сарадник за превентивну здравствену заштиту и контролу исхране Марија Симовић и медицинска сестра на превентиви Амира Велиновић.Говориле су о важности исхране у предшколском и млађем школском урасту, броју и садржају оброка, нутритивним вредностима појединих намирница...Амира Велиновић је одржала краћу презентацију о оралној хигијени. Деца су, након одгледаних примера на Power Point презентацији, имала прилику да на моделу вилице испробају технику правилног прања зуба.

        Деца су уз подршку родитеља, током радног дела радионице, представила своје здраве стилове живота и новостечена знања на јединствен и креативан начин.Израдили су стрипове чији су актери управо они сами у реалним животним ситуацијама (одлучују да ужинају воће, беже од слаткиша, расправљају се са „грицкалицама“, перу зубиће након јела, уче старије шта је правилна исхрана...).

zdravlje4      

Радионица „Здравље на уста улази“ се завршила очекивано, воћном ужином.